Validare şi consultare carduri

Sistemul Automat de Taxare este realizat astfel încat să asigure atât o informare corectă a călătorului, cât și un timp scurt de validare a cardurilor de călătorie.

Pentru operațiunile de validare sau consultare efectuate la validatoarele din vehiculele STB SA, mesajele aferente rămân afișate pe ecran atat timp cat călătorul nu retrage cardul.

În momentul in care cardul este retras de la validator, mesajul dispare automat pentru a permite și altui călător să valideze.Dacă, de exemplu, mesajul ar rămâne pe ecran 10 secunde dupa retragerea cardului, implicit timp de 10 secunde nu ar mai putea valida un alt călător la același validator, ceea ce nu este acceptabil, in special la ore de vârf.

În plus, dacă un călător retrage rapid cardul, fără a observa mesajul afișat pe ecran, acesta poate apăsa butonul 1(consultare) și apropia cardul, moment in care îi va fi afișat soldul de pe card, dar nu va fi dedusă o nouă călătorie.

Validarea cardului de călătorie:
 • In momentul validării, cardul trebuie ţinut timp de 2-3 secunde la o distanţă de 1-2 cm de zona centrala a validatorului – marcata cu un disc negru – pentru a se derula toate informaţiile introduse pe card.
 • Validarea corectă este confirmată de un semnal sonor scurt, aprinderea ledului verde şi mesajul “Călătorie plăcută!” afişat pe display-ul validatorului.
Validarea multiplă a unui singur card:
 • Pentru utilizatorii portofelului electronic, există posibilitatea de a achita contravaloarea călătoriilor pentru mai multe persoane, astfel: pentru posesorul cardului, în situaţia în care acesta are încărcat şi abonament, la validare i se va lua în considerare abonamentul; în situaţia în care pe card este încărcat numai portofel electronic, i se va diminua creditul cu echivalentul unei călătorii.
 • Pentru celelalte persoane din grup se va apăsa butonul 2 şi se va efectua o nouă validare. Această operaţie de apăsare a butonului 2 urmată de validarea obişnuită se repetă pentru fiecare persoană componentă a grupului.
 • Finalizarea validării este confirmată, pentru fiecare persoană în parte, de aprinderea ledului verde însoţit de un semnal sonor scurt şi de mesajul “Călătorie plăcută!”.
Validarea pe traseu comun:
 • Abonamentul eliberat pe o linie/două linii este valabil pe toate liniile ce au traseu comun cu aceasta/acestea, indiferent de tipul liniei, cu excepţia liniilor preorăşeneşti şi Expres, însă numai pe porţiunile de traseu comun.
 • Pentru a valida în această situaţie, trebuie apăsat butonul 2, după care se apropie cardul de validator în zona marcată de disc negru.
Consultarea cardului în mijlocul de transport:
 • Se apasă butonul 1, după care cardul trebuie imediat atins de validator şi menţinut în zona marcată cu cerculeţ negru până la derularea pe ecranul acestuia a tuturor informaţiilor înscrise pe card.
 • Operaţiunea se incheie în momentul apariţiei mesajului “Retrageţi cardul”.
Cazuri speciale:
 • NEACCEPTAREA CARDULUI este semnalată de validator în cazul în care cardul nu este încărcat cu un titlu de transport valabil. În această situaţie, odată cu apariţia pe ecran a mesajului: “Ne pare rău, nu aveţi titlu de călătorie valabil”, călătorul este avertizat şi prin aprinderea ledului rosu, dublat de un semnal sonor prelung.
 • o În cazul apropierii, accidentale sau intenţionate, a unui CARD VALIDAT ANTERIOR, călătorul este atenţionat printr-un semnal sonor, aprinderea ledului verde şi apariţia pe ecran a mesajului “Card deja validat”.
 • Mişcarea energică a cardului sau îndepărtarea rapidă a acestuia de validator generează erori de citire, procesarea informaţiilor de pe card nefiind terminată. În aceasta situaţie va fi afişat mesajul „REPETAŢI VALIDAREA LA ACELAŞI VALIDATOR”, călătorul fiind avertizat şi prin aprinderea ledului roşu, dublat de un semnal sonor prelung.
Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.